Addmath? susah? | LIFE EXPERIENCE

May 16, 2019

Hai Assalamualaikum!
semalam I ternampak tweet kak Mai kat twitter
"Have you ever sat down at your table and start bursting into tears because your subject is really difficult and you know you have tried your best but somehow you are still having a hard time to understand because I do, most of the time." and I rasa i nak share my story pasal Addmath. subjek yang killing me.

and it happened to me last year.

I rasa satu Malaysia ni tahu Addmath tu susah. I am one of those blur person dalam kelas. Memang kalau cikgu ajar dalam kelas, I faham dalam 30% je. sometimes it can be 10 or 0.
So I time tu memang dah give up terus. tusyen tak paham. sekolah pun faham sikit. buat exercise lain terus jadi tak faham. last sekali berhenti tusyen Addmath.

and semua exam aku fail. dari awal form4 smpai form5. kecuali ujian satu form5, sebab soalan dia sebijik dengan soalan akhir tahun form4. So I hafal je jawapan yang kitorang dah bincang last year.

BUT

I finally come to my sense time dah nak dekat trial SPM. I cari jalan untuk LULUS Addmath. Lulus eh, I tak aim nak dapat A ke apa ke. Alhamdulillah, I jumpa this one video kat youtube. Tajuk apa I tak ingat dah. and i cuba la tengok dari awal smpai akhir. pastu salin nota. And serious shit I terkejut beruk sebab that was my first time faham.

so I buat latihan lepas tengok video tu. It was a miracle! I boleh buat certain exercise. and I kept on trying. lepas satu topic, i buat topic lain. Hari2 I tengok video and buat latihan.

selain tengok video, bila kat sekolah, i akan seek help from classmates (i pun fikir, kenapa i tak tanya diorang dari awal) THEY HELPS A LOT! even terpaksa ulang banyak kali. I bersyukur sangat dapat kawan-kawan macam ni T.T

and time trial, i tak sempat lagi nak habiskan semua topic. topic2 awal je i sempat. so time exam, I'm still blury.. cam 'apa yang soalan ni nak?' 'apa yang dia tulis ni?' and i failed again. dapat markah tambahan pon failed.

tapi i tak give up. I teruskan perjuangan I 😂😂

everyday lepas sekolah i join study group and all. buat latihan itu ini.

and time malam nak exam tu (REAL SPM) i tidur lambat. dalam pukul 4 lebih nak dekat pukul 5. and i woke up at 6. gila weh mata aku cam nak rabak.
i cried malam tu sebab stress kenapa benda ni susah gila.

sambil jalan pegi sekolah tu I baca doa, mmg I berharap sangat I dapat lulus kali ni.
untuk paper1, i boleh jawap sikit2. yang lain i TAK SEMPAT JAWAB.
paper2 pulak, ALLAHU bukak2 je i sumpah tak faham satu apa pon yang dia nak. mana-mana formula kat depan i ambik je.
untuk soalan yang i rasa i boleh buat, i akan buat betul2 kawkaw punya!

time result day, I terkejut sebab Alhamdulillah, untuk Addmath, I capai target I. tapi tak sebagus orang lain. cuma cukup sekadar memuaskan hati sendiri. I bersyukur sebab I sedar time sebelum trial. I literally cried that day.

So, untuk adik2 kat luar sana, kalau korang baca ni, jangan give up! still ada cara lain untuk lulus or capai target korang. seek hepl from your friend. kalau bukan friend pon tanya je.

youtube channel - YMX + C
that guy with sharpie marker and kertas A4. thankyou. 💚

TERIMA KASIH SEMUA YANG BACA <3

You Might Also Like

6 comments

  1. Ever since my form 1, I always have trouble with Mathematics >,< memang otak takboleh terima logik gayanya lol until one time during form 3, my math teacher fed-up kot hahahaha dia pick few people yang so freaking bad at math and do one on one tutor (siap kena duduk depan kelas hiks) - Another thing that become my accelerant to do better is due to the fact that I cannot afford tuition. Yep.

    So when, all my closes friends discussed about their tuition classes and how it helps them a lot - I cried internally and decided welp I can do it too even without attending one. I go to Youtube, newspaper Didik (is it? lol) and do freaking lot of exercises. Weirdly though, Math become a subject that I can ace. Same goes to Add Math, I started with getting failed XD but tremendous exercises help a lot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. woahh!! that sounds great! I had trouble with my Math too, but it was my fault. I'm so lazy at that time >.< *regretted

      Delete
  2. i love math but am so bad at addmath. sobs it's fun when you get solve all the prblems. i am so happy that you found solution to your problems and pass. Alhmdulillah I did too. ^^

    May all students out there pun lulus jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, Thankyou so much <3 Aminn :)

      Delete
  3. Dulu mama mmg suka add math tapi mmg susah gile kan

    ReplyDelete

Popular Posts

VISITORS

Subscribe